Stockholm, Sverige
070-409 08 82
David.Stavegard@analysbloggen.se

Mitt Årshjul i Excel blev väldigt populärt!

En webbplats om Excel och analys av data

Mitt Årshjul i Excel blev väldigt populärt!

Ni var så många som var intresserade av att ladda hem årshjulet i Excel att det har vida överstigit min vildaste fantasi! Här finns filen: läs mer och ladda hem mitt årshjul här

39 Responses

 1. kjell magnusson skriver:

  Tack

 2. Andreas Jakabffy skriver:

  Hej David,
  Generellt -Tack för bra tips, verktyg etc!
  När det gäller ”Årshjulet”: jag lyckas inte ändra tårtbitarnas strlk genom att ändra värdet i stödtabellen. T ex i januari så har du lagt in en aktivitet ”Planering av året” som du sedan i stödtabellen under ”värde” angivit värdet 3. Om jag nu ändrar 3-an till en 2:a så förändras inte tårtbitens strlk. Vad gör jag för fel /hur skulle jag göra för att ändra tårtbitens strlk?
  //Andreas

  • Tompa skriver:

   Jag har samma fråga som ovan! Stort tack för filen.

   • David Stavegård skriver:

    Hej! Du får ladda hem en ny version av filen, det hade smugit sig in ett litet fel i filen när jag slog ihop den jag gjorde på filmen och fliken med exempel-hjulet. Den nya versionen av filen gör rätt.
    Tack för att du berättade så jag kunde rätta till problemet!

  • David Stavegård skriver:

   Hej! Du får ladda hem en ny version av filen, det hade smugit sig in ett litet fel i filen när jag slog ihop den jag gjorde på filmen och fliken med exempel-hjulet. Den nya versionen av filen gör rätt.
   Tack för att du berättade så jag kunde rätta till problemet!

 3. Turid Hjelmeseth skriver:

  Ja

 4. Uffe skriver:

  David. Hur ändrar jag färgerna på tårtbitarna? Har gjort en egen yttre ring (i format 3) som jag vill tona i samma färg som övriga två men hittar ingenstans där man kan ge dem en gradvis transparens… Hjääääälp…

  • David Stavegård skriver:

   Hej! Du måste gå in på varje tårtbit och sätta färgen manuellt, med helt vanliga ”fill color”.

 5. Nathalie skriver:

  Stort tack för dunderbra fil!
  Detta kommer underlätta mitt arbete 😀

  • David Stavegård skriver:

   Vad glad jag blir! =)https://analysbloggen.se/wp-admin/edit-comments.php?p=438#comments-form

 6. C skriver:

  Hej,
  Tack för att du delar med dig. Jag har fått användning av ditt årshjul men har problem med att texten i diagrammet ändrar storlek i förhållande till cirkeldiagrammet när jag öppnar det i olika datorer samt när jag ska skriva ut. Tips?

  • David Stavegård skriver:

   Hej! Där har jag tyvärr inget lätt svar, Excel är lite lurigt vad gäller font-storlekar i diagram över lag, och mitt årshjul är ju ”bara” vanliga diagram…

 7. Jenny skriver:

  Hej, Tack för mallen! Kan man lägga till fler ringar i filen. Har nämligen ca 500 rader jag vill ha in i ett årshjul.. Går det ens? Tips?

  • David Stavegård skriver:

   Hej Jenny!
   Du kan bygga ut det här med fler ringar, jag har sett någon som lagt till en till utanpå. Men däremot är jag inte säker på att det kommer bli så värst tydligt om du ska få in ca 500 punkter i det? Lite av poängen med sådana här visualiseringar är ju att det ska vara tydligt och överskådligt – kanske kandu ha en detaljlista som inte är ett hjul med alla punkter, och att du kategoriserar alla punkter och har ett hjul med bara kategorierna?

 8. Mikaela Löfgren skriver:

  Smart lösning för årshjul. En snabb fråga bara. Finns det något enkelt sätt att ändra etiketternas vinkel så att de matchar vinkeln på tårtbiten, eller är det manuellt jobb som krävs?

 9. Lasse Törnqvist skriver:

  Hej

  jag är ingen erfaren Excel’are men har lite funderingar.
  Jag tänkte lägga månaderna på egna flikar, lite grann som månadskalendrar och sedan visa sammanställningen på första sidan i form av ett årshjul. Det borde väl inte vara omöjligt?

  Helst skulle man kunna märka ett ”event” med en ”event typ” och sedan filtrera årshjulet på detta.

 10. Karolina Tilly skriver:

  Hej,
  Jag skulle vilja göra 8 tårtbitar i stället för 4:a. Hur gör man det ? 🙂

  / Mvh Karolina

  • David Stavegård skriver:

   Hej Karolina!
   Det är bara att ändra urvalet så att den yttre cirkel använder fler celler som källa, och sedan se till ”stödtabellen” till höger innehåller data där. Den kolumnen som är längst till höger (där det står ettor) bestämmer tårtbitarnas storlek, så du behöver lägga in nya rader med ettor för de nya tårtbitarna!

 11. Kristina Lindgren skriver:

  Jag får gärna filen

 12. Erika skriver:

  Hej och tack för en bra mall till årshjul!
  Jag hittar dock inte var jag ändrar så att det inte står 0:or på de tårtbitarna och även i stödtabellen, där jag inte skrivit någon aktivitet. Ser att du lyckats med detta i exemplet, men jag ser inte var du ändrat. Hoppas du kan hjälpa mig!

  • David Stavegård skriver:

   Hej Erika! Bra fråga! Det finns flera sätt att lösa det, till exempel i stödtabellen kan man skriva if(len(b3)<>0;b3;””) typ, så gör Excel så att om det inte är ett tomt fält (dvs längden på texten i fältet inte är 0), så skriver den ut vad som står i fältet, annars skriver den ut ingenting! =)

 13. Emma Aronsson skriver:

  Hej! Jag skulle gärna vilja excelarket du skapade för hösten 2019. Med vänliga hälsningar, Emma

 14. Kristina Kangasmaa skriver:

  Stort TACK för att du delar!
  Detta sparade mig tid som jag nu kan använda till annat.

 15. Anna-Lena skriver:

  Hej hej, jag laddade ned årshjulet osm jag fick från dig och det fungerade perfekt att göra vad jag vill göra… Men nu vill jag kopiera hjulet till andra deltagare utan alla koder, helst föra över det till word. Hur gör jag då?

  • David Stavegård skriver:

   Lättast är att göra en skärmbild och klippa bort det du inte vill ha (till exempel genom att trycka på print-screen-knappen på ditt tangentbord om du har Window), eller genom Word (infoga-> skärmbild)! 👍

 16. Elias skriver:

  Hej David,
  Är det möjligt att utöka tårtbitarna till fler än 4 per månad?

  • David Stavegård skriver:

   Ja, det går bra – om du tittar lite på hur jag jobbade i filmen, så kan du göra det själv tror jag!

   • Elias skriver:

    Tyvärr är jag väldig okunnig i excel, trots att jag har titta på viden flera gånger och försökt på alla möjliga sätt, kom jag ändå inte fram till att öka antal tårtbitar :).
    Jag skulle vara supper tacksam om du kunde tipsa om detta.

    Tack för att du tar din tid och underlättar livet för andra!

    Mvh
    Elias

 17. Jenny skriver:

  Hej, Tack för ett riktigt bra årshjul. Jag skulle vilja utvidga årshjulet med ytterligare en cirkel med tårtbitar, hur gör jag? Jag lyckas bara få en cirkel, men på bekostnad av att den innanför krymper.

  • David Stavegård skriver:

   Hej! Det du behöver göra är att lägga till en ny graf, som ligger bakom de andra, och se till att de två i förgrunden inte har någon fyllnadsfärg! =)

 18. Ulrika skriver:

  Tack för hjulet! Jag har fått till det riktigt bra = som jag vill ha det, men när jag skriver ut diagrammet så blir hjulet ovalt. Har försökt på alla sätt och vis med att låsa formatet men lyckas inte. Tips? Om jag drar ut diagrammet på skärmen till oval form så kan jag få den rund på utskriften, men det är nog inte rätt 🙂

  • David Stavegård skriver:

   Hej! Oj, det var konstigt – kan det vara så att diagrammet är bredare än vad pappret är, så att du får minska skalan lite på utskriften?

 19. Jeanette skriver:

  Hej, hittade dit årshjul för 2019 på webben och laddade hem det. Försökte tappert att ändra det till 2020 så att det stämmer med veckonummer men lyckas inte. Min fråga är om du har för avsikt att skapa ett årshjul för 2020? Om inte, hur ändrar jag enklast?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *